Klik billedet
Klubbens historie Udskriv Email

Det var på en af Østerbros mondæne restauranter, Café Petersborg i Odensegade, at omkring 20 cricket- og fodboldspillere mødtes den 19. maj 1893 og stiftede det, der skulle blive Boldklubben af 1893 - i  daglig tale B.93 - og dermed lagde grunden til en af de stolte, gamle traditionsklubber i Danmark.

Klubben blev stiftet som en cricketklub. Et forslag om at tage fodbold på programmet blev afvist i begyndelsen, men i 1896 blev der åbnet for fodbold, og i 1901 kom også tennis på programmet i klubben. I 1959 blev cricketafdelingen lukket midlertidigt. En lukning, der skulle vise sig at blive permanent.

I de første år blev der spillet cricket og fodbold på Fælleden, men i 1901 fik B.93 efter svære forhandlinger det anlæg mellem Øster Alle, Lægeforeningens Boliger, Sankt Jacobs Kirke og senere Idrætsparken, som i næsten et helt århundrede var klubbens hjemsted.

Da Idrætsparken i begyndelsen af 1990erne blev udvidet og ombygget og tog navneforandring til Parken, indgik B.93 og Københavns Kommune aftale om det nye anlæg Svanemølleanlægget, som den godt 100-årige klub flyttede til i 1994. Med det nye klubhus og de nye tennisbaner på det gamle Øresundshospital og fodboldbaner på den nedlagte Østre Gasværks-grund var det ikke mange hundrede meter, klubben blev flyttet, og dermed kunne B.93 tage hul på et nyt århundrede som den store gamle traditionsklub i hjertet af Østerbro.

I efteråret 2006 indgik B.93 aftale om at sælge den gamle tennishal ved Østerbro Stadion til Sparta som led i en stor samlet helhedsløsning for idrætten på Østerbro, som også betød renovering af Østerbro Stadion og opførelse af en ny skøjtehal i Ryparken til østerbros skøjteklubber.

Til erstatning for den gamle tennishal med to baner opførte B.93 gennem datterselskabet Østerbros Idrætspark A/S i 2009 en ny tennishal med fire baner og omklædning og opholdsfaciliteter på anlægget ved Svanemøllen.

B.93 hører i både fodbold og tennis til de mest vindende klubber i Danmark. 

Inden cricketafdelingen blev lukket i 1959, nåede klubben at vinde fem mesterskaber: DBUs turnering i 1893, KBUs turnering i 1909 og 1910, KBUs pokalturnering i 1933 og Dansk Cricketunions mesterskab i 1950.

Da B.93 i 1901 havde fået sit nye klubhus og anlægget mellem Idrætsparken og Brumleby, oplyste klubben i en annonce, at man havde over 800 medlemmer i 1901-1902 men gerne så flere melde sig ind. Annoncen fortalte blandt andet om:


"23 første Klasses Tennisbaner og 3 store Fodboldbaner, smukt beliggende ved Jacobskirken.
Smuk PAVILLON med store, lyse Omklædningslokaler for Damer, Herrer og Juniores. Flere STYRTEBADE og WC. etc. forefindes i alle Lokalerne. Stort Læseværelse, Restauration og Telefon. Lokalerne ere opvarmede i den kolde Tid. Juniores ere daglig under Ledelse af  kyndige, erfarne Lærere."

Sådan er det sådan set stadig væk i den gamle klub på Østerbro.

Mere fodbold-historie
.
Mere tennis-historie.


Skrevet af Hans Drachmann   
Antal hits: 2031
Senest opdateret: 20. april 2010